Έθιμα Χριστουγέννων

Η συζήτηση στο 'Γωνία ομιλητών' ξεκίνησε από τον/την katerina-paylopoyloy, 9/12/17.

Αγαπητέ αναγνώστη και αναγνώστρια του φόρουμ,

αν θέλεις να συμμετέχεις ενεργά στις συζητήσεις του φόρουμ ή να δημιουργείς τα δικά σου θέματα, θα πρέπει πρώτα να συνδεθείς στο παιχνίδι. Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό παιχνιδιού, κάνε εγγραφή. Ανυπομονούμε να σε καλωσορίσουμε στην ομάδα μας στο φόρουμ! „ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!“
 1. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Γεια χαραντάν αγρότες/ισσες,καλά Χριστούγεννα!
  Το θέμα μας είναι τα Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουν οι ημέρες να γράψουμε τα έθιμα στις χώρες μας ο καθένας μας ξεχωριστά!;)
  Ξεκινώ εγώ πρώτη!
  Εμείς στην Ελλάδα φτιάχνουμε κουραμπιέδες,τρίπλες και μελομακάρονα,επίσης στολίζουμε το δέντρο και λέμε τα κάλαντα.

  Υ.Γ.μπορείτε αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες από τα αγαπημένα έθιμά σας!:)
   
  Τελευταία επεξεργασία: 9/12/17
  Αρέσει σε Αρκάς, xristina-alexopoyloy, elpaylopoylos και 3 σε άλλους.
 2. .*Hazel*.

  .*Hazel*. Forum Moderator Team Farmerama GR

  Καλημέρα και καλές γιορτές
  Θα σε παρακαλέσω για να μείνει το θέμα να αλλάξεις άμεσα τις κόκκινες γραμματοσειρές, το κόκκινο χρώμα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στο φόρουμ από παίκτες
   
 3. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Ευχαριστώ .*Hazel*. δεν το γνώριζα!:oops:
   
  Τελευταία επεξεργασία: 12/12/17
  Αρέσει στους elpaylopoylos και xristina-alexopoyloy.
 4. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Χαίρετε και καλές γιορτές!!
  Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες Θρησκευτικές εορτές των Ελλήνων. Η ευχή «Καλές γιορτές» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές κατά τη περίοδο πριν και μετά τα Χριστούγεννα μέχρι του Αγίου Ιωάννη (13ήμερο).
  Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάτζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.Πριν από τα Χριστούγεννα προηγείται τεσσαρακονθήμερος νηστεία κατά την οποία οι πιστοί νηστεύουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά τρώγοντας όμως ψάρι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου (εκτός φυσικά Τετάρτης και Παρασκευής). Από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου δεν καταλύεται το ψάρι. Την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν καταλύεται λάδι και κρασί (εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή). Από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια καταλύονται τα πάντα, ακόμα και Τετάρτη και Παρασκευή, εκτός από την παραμονή των Θεοφανίων, όπου δεν καταλύεται λάδι και κρασί (εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή). Σε πολλές Εκκλησίες επίσης τελείται το Σαρανταλείτουργο (40 Θείες Λειτουργίες πριν τα Χριστούγεννα).Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μέχρι περίπου πριν 40 χρόνια (ιδίως στην ύπαιθρο) άρχιζε κατά τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα και σχολούσε πριν ακόμη χαράξει (κατά τις 6:00 τα ξημερώματα). Σιγά σιγά η ώρα ενάρξεως της ακολουθίας μετατέθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα ή και αργότερα.Στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.
  Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, αλλά και οι χώροι γύρω από το τζάκι σφύζουν από ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.
  Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους, η Βασιλόπιτα, περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σ΄ αυτόν που θα το βρει. Στα δε Θεοφάνια που εορτάζεται η Βάπτιση του Χριστού καθαγιάζονται τα ύδατα με ρίψεις του «σταυρού» στο υγρό στοιχείο και ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπο έθιμα.
  Τρία στοιχεία απαρτίζουν γενικά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού: το τρυφερό θρησκευτικό συναίσθημα, η αρχαία ελληνική καταγωγή και η επιδέξια προσαρμογή στις ψυχολογικές ανάγκες της καθημερινής ζωής. Και αυτός ο σπουδαίος συνδυασμός καταφαίνεται σε όλες τις εκδηλώσεις του και τα έθιμά του τόσο τα Χριστούγεννα, και τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο και κατά την Αγιολατρεία κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του υπέροχου συνδυασμού βρίσκουμε στα κάλαντα Χριστουγέννων όπου στην ύπαιθρο τα παιδιά ψάλλοντας εκτός του μηνύματος της Γέννησης επιμένουν και σε λεπτομέρειες του τρόπου ανατροφής του «Θείου Βρέφους»:
  «Γεννιέται κι΄ ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
  το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες...
  »
  Ενώ το πιθανότερο είναι ότι στη Φάτνη ο μικρός Ιησούς ούτε το μέλι ούτε το γάλα είχε τόσο άφθονο, αντίθετα με τους αφεντάδες εκτός από ένα γαϊδουράκι για τη φυγή στην Αίγυπτο. Έτσι αυτή η ιδανική ποιητική εκδοχή ψάλλεται όχι όπως πραγματικά έγινε, αλλά όπως ο ίδιος ο λαός νομίζει πως θα έπρεπε να γίνει.
  Επειδή η Ελλάδα ήταν κατ΄ εξοχήν γεωργική χώρα οι αγωνίες και οι δραστηριότητες (σποράς, καλλιέργειας, αβέβαιου καιρού και συγκομιδής) του Έλληνα γεωργού είναι καταφανή στα ελληνικά θρησκευτικά έθιμα. Η φωτιά στο τζάκι μέσα στο καταχείμωνο μεγαλώνει το όνειρο της σοδειάς και όλες οι εκδηλώσεις αυτής της εποχής έχουν γεωργικό χαρακτήρα. Γεωργικός λοιπόν ο χαρακτήρας των ελληνικών Χριστουγέννων.
  Σε μερικές περιοχές όπως στην Κορινθία στην περιοχή της Νεμέας εφαρμόζεται το έθιμο της ψυχοκόρης, δηλαδή το πρωί των Χριστουγέννων όταν γυρίζουν από την εκκλησιά η έφηβη κόρη του σπιτιού τους περιμένει έχοντας βάλει πάνω στην πιατέλα όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Νεμέας: κουραμπιέδες, δίπλες, μελομακάρονα, τηγανόψωμα, ξεροτήγανα και γλυκά του κουταλιού. Εκτός από αυτά προσφέρουν και στον άντρα της οικογένειας Λικέρ. Επίσης το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων βάζουν ακόμα και πλαστικά κλαδιά(παλιότερα από αμπέλια) πάνω από τα τζάκια, πλένονται καλά για να μην τους κατουρήσουν όπως λένε οι καλικάντζαροι και σκεπάζουν τα γλυκά με αλουμινόχαρτα.
  Στη νησιωτική χώρα, κυρίως στην νήσο Σάμο τα Χριστούγεννα τα ζώα μέχρι να μεσημεριάσει δεν τα βγάζουν έξω, διότι πιστεύουν ότι αν τα δει η Πούλια θα τους αφήσει ένα σημαδιακό αστέρι που αν έχει 6 γωνίες θα πεθάνουν και αν έχει 4 θα αρρωστήσουν.
  Ακόμη και σήμερα στην Πελοπόννησο διατηρείται το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου κάθε Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα ψωμί που είναι σταυρωτά κεντημένο(σχεδιασμένο) και την ημέρα των Χριστουγέννων το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 9/12/17
  Αρέσει σε skareleni, Αρκάς, elena101960 και 6 σε άλλους.
 5. -Snorkel-

  -Snorkel- Global Team Leader Team Farmerama GR

  Καλησπέρα

  Ομολογώ πως μου διαφεύγει η συνταγή της τρίπλας.:eek:
  Μήπως εννοείς δίπλες; :inlove:


  [​IMG]
   
  Αρέσει σε maria_palou, zendaya_13, misirli και 3 σε άλλους.
 6. .*Hazel*.

  .*Hazel*. Forum Moderator Team Farmerama GR

  μπω μπω Σνορκελ , τίποτα δεν ξέρεις
  Την δίπλα όταν την κάνει ο ροναλντο την λένε τρίπλα xD
   
  Αρέσει σε skareleni, maria_palou, misirli και 6 σε άλλους.
 7. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Καλημέρα!! Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δέντρα τη παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια. Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα.
  Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.
  Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια. Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου.
   
  Αρέσει σε skareleni, Αρκάς, elena101960 και 4 σε άλλους.
 8. beroniki555

  beroniki555 Τακτικός στο φόρουμ

  Μάλλον δίπλες θα εννοούσε ή αλλιώς κρητικά ξεροτήγανα!:p[​IMG]

  Ποιος θέλει να κεράσω;;:D
   
  Αρέσει σε maria_palou, misirli, 2014chr και 2 σε άλλους.
 9. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Εγώ!!!!!!!!!!!!:D
  Συγνώμη έκανα ένα λάθος σνόρκελ και βερόνικα δίπλες εννοούσα.(Δεν διορθώνεται το προσπάθησα.):oops:
   
  Τελευταία επεξεργασία: 11/12/17
  Αρέσει στους xristina-alexopoyloy, elpaylopoylos και maria_palou.
 10. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Χαίρετε!! Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκολαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Στην λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλο βάρος στη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ στον κήπο στολίζουν ένα αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια.Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.Σε όλα τα σχολεία από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο γίνεται Χριστουγεννιάτικη εορτή με θεατρική παράσταση, ενώ τα παιδιά ανταλλάζουν δώρα. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Wichteln και είναι αγαπητό και στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές των μεγάλων. Κάθε ένας φέρνει ένα ή παραπάνω δωράκια τυλιγμένα στο χαρτί και τα βάζει μαζί με τα άλλα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν έρθει η ώρα, ένας ένας με την σειρά περνάνε όλοι κάτω από το δέντρο και παίρνουν από ένα δωράκι μέχρι που να τελειώσουν. Οι εταιρείες διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για όλους τους εργαζομένους. Το ίδιο και οι όμιλοι, και οι παρέες, οι οποίες συναντιούνται για την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη εορτή.Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ..Τα δώρα φέρνει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Βάιναχτσμαν (Weihnachtsmann) ή ο «Χριστούλης» (Christkind). Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την Μεταρρύθμιση του Λουθήρου (Προτεστάντες) για να δώσουν μια πιο γιορταστική μορφή στην ημέρα της γέννησης του Χριστού.Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες (αγγελάκια κλπ), ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με κεράκια αναμμένα ή με λαμπάκια. Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία. Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει γύρω από το πλούσιο τραπέζι, ενώ την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων οι συγγενείς μαζεύονται όλοι και γιορτάζουν όλοι μαζί το απόγευμα. Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsganz) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl) και μπαλάκια από πατάτες (Klösse). Άλλα παραδοσιακά φαγητά είναι η πεστροφα και ο κυπρίνος Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων. Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ. Όποιος ανοίξει την πόρτα τους δωρίζει γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπαλτάζαρ) και το τρέχον έτος, π.χ. 20 * C + M + B + 08. Το γκράφιτι αυτό θεωρείται ότι φέρνει γούρι και γι' αυτό δεν το σβήνουν, έτσι ώστε σε μερικά σπίτια συναντάμε τις υπογραφές των μάγων ολόκληρων δεκαετιών.
   
  Αρέσει σε Αρκάς, elena101960, maria_palou και 5 σε άλλους.
 11. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Γεια χαραντάν,στις ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα των ευχαριστιών,η οποία είναι την τελευταία Πέμπτη του Νοέμβρη.Αυτή η γιορτή είναι ειδικά της υπαίθρου ,γιατί δοξολογούν και ευχαριστούν τον θεό για την σοδειά τους.Επίσης κάθε χρόνο ο πρόεδρος τους χαρίζει την ζωή μιας γαλοπούλας (την επόμενη ημέρα είναι στο κυρίως πιάτο του).
  Καημένη γαλοπούλα.:cry:[​IMG]
  Την επόμενη ημέρα είναι το γνωστό 'black friday'η μανία με τα ψώνια , γίνονται εκπτώσεις μεγαλύτερες από ότι συνήθως με αποτέλεσμα κάποιοι να πεθαίνουν.Ένα άλλο έθιμο είναι να στολίζουν τα δέντρα, να πουν τα κάλαντα και όταν γίνεται η αλλαγή του χρόνου την πρωτοχρονιά μετράνε αντίστροφα και όταν αλλάξει ανάβουν πυροτεχνήματα στον ουρανό.:D
   
  Τελευταία επεξεργασία: 16/12/17
  Αρέσει σε Αρκάς, xristina-alexopoyloy, elpaylopoylos και 4 σε άλλους.
 12. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Καλημέρα!! Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι εργάσιμη μέρα.Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου .
  Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλλασσινά και κυρίως τα στρείδια, ολες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανημερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.
  Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
   
  Αρέσει σε Αρκάς, elena101960, maria_palou και 3 σε άλλους.
 13. fisherman65

  fisherman65 Επίτροπος του φόρουμ

  Μπράβο FARMER.GR, άριστες οι πληροφορίες σου για τις τρεις χώρες και τα έθιμα των Χριστουγέννων! Και κατατοπιστικές!
   
  Αρέσει στους Αρκάς, maria_palou και FARMER.GP.
 14. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Καλημέρα!! Ευχαριστώ πολύ fisherman65 για τη φιλοφρόνηση!! :D Όμως θα πρέπει να δώσουμε τα περισσότερα μπράβο στη συμπαίχτρια katerina-paylopoyloy που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου θέματος!! ;) Καλές γιορτές!!
   
  Τελευταία επεξεργασία: 12/12/17
  Αρέσει στους Αρκάς, maria_palou και katerina-paylopoyloy.
 15. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Γεια χαραντάν,ευχαριστώ πολύ farmer.gp!:D
  Χρόνια πολλά σε όλους και σε όσους γιορτάζουν!
  :music:

  Στην Ρωσία η ημέρα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι δύο ξεχωριστές ημέρες γι' αυτούς,επειδή δεν είναι μόνο χριστιανικά αλλά και αρχαία σλαβικά.Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) το οποίο υστερεί περίπου δύο εβδομάδες,στις 7 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου.
  Η αρχαία σλαβική θρησκεία είχε μία παράδοση την <<προχριστιανική λατρεία του ηλίου>>(έθιμο της υπαίθρου)αργότερα ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα, γιατί σύμφωνα με τους προγόνους τους ήταν να προβλέπουν τον καιρό και την σοδειά τους από τα φυσικά φαινόμενα που παρατηρούνται κυρίως από την ημέρα των Χριστουγέννων που είναι τα εξής:

  • Πάχνη τα Χριστούγεννα σημαίνει πλούσια σοδειά σιτηρών.
  • Χιονοθύελλα την παραμονή των Χριστουγέννων τα δέντρα θ' ανθίσουν νωρίς.
  • Αν τα Χριστούγεννα ο καιρός είναι ζεστός,η άνοιξη θα είναι κρύα.
  • Χιονοθύελλα υπόσχεται ότι τα μελισσοκομεία θα πάνε καλά.
  • Έναστρος ουρανός υπόσχεται καλή σοδειά του αρακά.
  • Το έλκηθρο πηγαίνει εύκολα -περίμενε καλή σοδειά του μαυροσίταρου.
  • Ανήλιες μέρες μετά τα Χριστούγεννα σημαίνουν ότι θα έχει πολύ γάλα,ενώ αν είναι ηλιόλουστες θα έχει πολλά αβγά.
  Την πρωτοχρονιά την θεωρούν παγανιστικό έθιμο επειδή η εκκλησία το έχει απαγορεύσει, το θεωρούν μαντεία και σύμφωνα με την σλαβική τους θρησκεία τα κακά πνεύματα θεωρούν πως έρχονται εκείνη την ημέρα για να μιλήσουν με τους ανθρώπους.Τα υπόλοιπα έθιμα παρομοιάζουν με τα Ελληνικά.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 23/12/17
  Αρέσει σε Αρκάς, xristina-alexopoyloy, elpaylopoylos και 4 σε άλλους.
 16. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Καλημέρα!! Οι γιορτές στην Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου με την ημέρα της Lucia, που σύμφωνα με τον θρύλο, είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα άνθρωποι και ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή.
  Στο σπίτι, η Lucia (Βασίλισσα του Φωτός) βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Ξυπνάει τους γονείς της, τραγουδώντας το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι "Santa Lucia" και τους πάει καφέ, κουλουράκια και κάποτε glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά).
  Επίσης διοργανώνονται εκλογές για την επιλογή της Lucia που θα ηγηθεί στην μεγάλη παρέλαση στη Στοκχόλμη.
  Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε στην Σουηδία από την Γερμανία, ήδη, από τα 1700, αλλά γενικεύτηκε σε όλη την χώρα τον τελευταίο αιώνα. Πάντως, σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.
  Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι και στην Σουηδία, η παραμονή των Χριστουγέννων.Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζουν παραδοσιακά πιάτα όπως χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού. Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο της νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση.
  Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.
  Μετά το φαγητό, όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους. Τα δώρα τα φέρνει ο Jultomten, ένα ξωτικό που μένει στη σοφίτα, αν υπάρχει, και είναι ανάλογο του Nisse της Δανίας. Ο Jultomten προστατεύει την οικογένεια και το βιός της. Σήμερα, σε πολλά νοικοκυριά κάποιος μεταμφιεσμένος σε ξωτικό επισκέπτεται το σπίτι φορτωμένος με ένα πελώριο σάκο γεμάτο δώρα.
  Παραδοσιακά, οι Σουηδοί μένουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ενώ παλιότερα ήταν έθιμο ο αγώνας δρόμου προς ή από την εκκλησία και ο νικητής θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς...
  Οι γιορτές στην Σουηδία λήγουν επίσημα στις 13 Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι ότι όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Κνούτος, περίπου πριν από 1000 χρόνια, αποφάσισε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων πρέπει να κρατάει 20 ημέρες αντί για 12!!!
   
  Αρέσει σε Αρκάς, elena101960, maria_palou και 2 σε άλλους.
 17. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Χαίρετε!! Στην Ισπανία παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδρινά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.
  Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού. Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση.
   
  Αρέσει σε maria_palou, Αρκάς, elena101960 και 3 σε άλλους.
 18. katerina-paylopoyloy

  katerina-paylopoyloy Τακτικός στο φόρουμ

  Γεια χαραντάν,στην Βραζιλία ένα ωραίο έθιμο που έχουν είναι στην παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά πριν πάνε για ύπνο τακτοποιούν τα παπούτσια τους για να τα βρει ο Papa Noel (Άγιος Βασίλης)και να τους αφήσει δώρα μέσα σε αυτά.Το πρωί μετά αφού έχουν είδη ετοιμάσει το πρωινό τους μαζεύουν τα δώρα από τα παπούτσια τους και ψάχνουν το υπόλοιπο σπίτι για κάποιες άλλες μεριές που μπορεί να είναι κρυμμένα.
  [​IMG]

  Θέλουν και τα ζώα μας δώρα;:oops:
  Επίσης την Παραμονή των Χριστουγέννων το cena(δείπνο) σερβίρεται πριν η οικογένεια πάει για την μεσονύχτια λειτουργία ούτως ώστε η Αγία οικογένεια να μπορεί να δειπνήσει όταν τα μέλη της οικογένειας να απουσιάζουν.Το μενού που περιλαμβάνει το δείπνο τους είναι η γαλοπούλα,το ψάρι και η σαμπάνια.[​IMG]
  Ποίος θέλει γαλοπούλα;
  Προσοχή μόλις την έβγαλα από τον φούρνο!

  Καλή Όρεξη !:p
   
  Τελευταία επεξεργασία: 16/12/17
  Αρέσει σε maria_palou, Αρκάς, xristina-alexopoyloy και 4 σε άλλους.
 19. elena101960

  elena101960 Επιβλέπων του φόρουμ

  Καλησπέρα,
  στην Πολωνία η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς νέοι και μεγάλοι απέχουν συνειδητά από πειρασμούς (κυρίως από γλυκά) στη προσπάθειά τους να έχουν εσωτερική γαλήνη και αρμονία.
  Τα σπίτια και τα δωμάτιά τους φαντάζουν υπέροχα με πλούσιες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Και εδώ κόκκινα ή μπλε αλεξανδρινά χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή διακόσμηση της Πολωνίας σε συνδυασμό με κλαδιά από πεύκα.
  Η παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η πιο σημαντική ημέρα των εορτών. Μετά από μια ημέρα νηστείας η οικογένεια από τους γηραιότερους μέχρι τα παιδιά συγκεντρώνονται στο γιορτινό τραπέζι που ειδικά για τη περίσταση είναι περίτεχνα διακοσμημένο ενώ το λευκό τραπεζομάντιλο θεωρείται πλέον απαραίτητο.

  Μόλις το πρώτο αστέρι εμφανισθεί στον ουρανό η εορτή μπορεί να ξεκινήσει. Η έναρξη της εορτής γίνεται με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών.
  Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο των Χριστουγέννων και προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.

  Σε αντίθεση με την αγγλοσαξονική παράδοση, τα δώρα δεν απευθύνονται σε καθορισμένα πρόσωπα έτσι αυτά επιλέγονται να είναι γενικού ενδιαφέροντος ή χρήσης.
   
  Αρέσει σε FARMER.GP, maria_palou, Αρκάς και 3 σε άλλους.
 20. FARMER.GP

  FARMER.GP Βετεράνος του παιχνιδιού

  Καλημέρα!! Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της).
  Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ). Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου. Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas. Τα αλεξανδρινά αποτελούν και εδώ μέρος της εορταστικής διακόσμησης.
   
  Αρέσει σε maria_palou, Αρκάς, katerina-paylopoyloy και 2 σε άλλους.